MARS’I BİR ZAMANLAR SEL GÖTÜRMÜŞ!
Ve NASA’nın “Mars kumu ile kaplı” Curiosity / Merak gezgini artık bunun kanıtına sahip.
Bir otomobil büyüklüğündeki NASA robotu, 2024 yılında zamanının çoğunu, ismini Türkiye’deki Gediz’den alan Gediz Vadisi kanalını araştırarak geçirdi. Bu kurumuş su yolu, yaklaşık beş kilometre yükseklikteki Sharp Dağı boyunca dolanıyor.
Her ne kadar bugün Mars Dünya üzerindeki en kuru çölden bin kat daha kuru olsa da, Curiosity Kızıl Gezegen’in uzun süre önce sel ve taşkınlar yaşadığını bile tespit etti. Yani Mars bir zamanlar su dolu bir gezegendi.
Gezegen Bilimi Enstitüsü’nde bilim insanı olan ve Mars’ı gezginin Mast Kamerası ile araştıran Becky Williams “Mars için sakin bir dönem değildi” diyor ve şöyle devam ediyor: “Burada heyecan verecek kadar çok hareketlilik vardı. Kanal boyunca birden fazla akıntıya bakıyoruz, bunlar arasında enerji yüklü taşkınlar ve kaya taşıyan akıntılar da mevcut.”
NASA bu oluşumu şöyle açıklıyor: “Bu bölge büyük ihtimalle büyük taşkınlarla oluştu ve kaya yığınları da kanal içerisindeki tümseklerde birikti.”
Etkileyici şekilde, bu kaya yığınları dağda 3 kilometre boyunca uzanıyor, ancak bunun bir kısmının da toprak kaymasıyla oluştuğu düşünülüyor.
Curiosity ayrıca bu sularla tepe taklak olmuş kayaları da inceledi. Bunların bir kısmı yaşananların imzası gibi olan “hale” izlerine sahip, aşağıdaki görselde görebileceğiniz gibi. Uzay Ajansı şöyle diyor: “Su, buradaki tüm materyali ıslattı. Sudan kaynaklanan kimyasal reaksiyonlar kayaların kimilerinde ağartılmış, beyazımsı hale şekilleri bıraktı.”
Dünya’nın aksine, Mars artık yalıtıcı bir atmosfere sahip değil. Kızıl Gezegen’in derinlerinde yer alan sıcak metalik çekirdeği çok uzun süre önce soğudu ve koruyucu manyetik alan oluşturacak sıcak bir iç kısım olmadan, bir zamanlar suyla dolu olan gezegen, Güneş’ten gelen durmak bilmeyen parçacıkların (Güneş rüzgârı) hedefi oldu. Güneş rüzgarı Mars’ın kalın atmosferini yavaş yavaş soydu ve geride bugün gördüğümüz soğuk, nasır tutmuş, radyasyona maruz kalmış çöl kaldı.
Mars’a 2012 yılında iniş yapan Curiosity gezgini, Mars’ı araştırıp, mikrobik yaşama ev sahibi yapabilecek koşullara hiç sahip olup olmadığını değerlendiriyor.
NASA’nın başka bir gezgini olan Perseverance da 2020 yılında Kızıl Gezegen’e iniş yaptı ve geçmiş yaşama dair izleri araştırıyor. Biyoimza olarak adlandırılan bu izler, antik organizmalara dair delil teşkil edebilecek element, bileşik ya da özellikleri içeriyor.
Bunlar da, tek hücreli “Marslılar” tarafından üretildiği neredeyse kesin olan molekül veya yapı zincirleri anlamına gelebilir.
Yorum gönder