TÜRKİYE’NİN SAHTE BAL ÜRETİMİ AVRUPAYI KORKUTUYOR!
Türkiye dünyanın en büyük bal üreticilerinden biri. Ancak giderek artan bir şekilde bal, şeker şurubu veya diğer içeriklerle karıştırılıyor ve sahte balın Avrupa’da satıldığı neredeyse kesin.
Arılar bir arı kovanındaki petekte oturuyor.
Türkiye dünyanın en büyük ikinci bal üreticisi, ancak balının ne kadarı karıştırılmış?Resim: Harun Özalp/Anadolu/picture alliance
Türkiye, küresel bal pazarının kilit oyuncularından biri. Yıllık 115.000 ton bal üretimiyle ülke, Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci tedarikçisi, ardından Etiyopya, İran ve Hindistan geliyor.
Tahminlere göre, Türkiye bal sektörünün yıllık hacmi yaklaşık 270 milyon avro (283,4 milyon dolar) olup, Almanya ve ABD Türkiye’den en büyük bal ithalatçılarıdır.
Sahte bal
Ancak sektörde sahte Türk balı nedeniyle bir kriz yaşanıyor, ancak ülkedeki sahte bal üretiminin gerçek boyutu hala belirsizliğini koruyor.
Polis son aylarda sahte ürünün birkaç tonunu toplam değeri yaklaşık 25 milyon avro olmak üzere ele geçirdi.
Eylül 2024’te başkent Ankara’da yapılan bir baskında 8.150 ton glikoz, fruktoz ve şeker ile birlikte farklı bal markalarına ait 100.000 etiket bulundu.
Bir el, arılarla kaplı bir arı kovanından bir raf tutuyor. Bir el, arılarla kaplı bir arı kovanından bir raf tutuyor. Türkiye’de yaklaşık 100.000 arıcı varResim: Harun Özalp/Anadolu/picture alliance
Bal genellikle şeker şurubu ile karıştırılır. Ancak bir ürün yapay tatlandırıcılar, renklendiriciler, tatlandırıcılar, glikoz, mısır şurubu veya yapay petek bal içeriyorsa, yasal olarak bal olarak satılamaz.
Satılıyorsa, sahte veya bozulmuş bal olarak adlandırılır; bu da etiketleme yasalarının ihlalidir.
2024’ün son çeyreğinde, Türkiye Tarım Bakanlığı, Türkiye’deki 43 üreticinin balı bozduğunu belirten listeler yayınladı.
Ankara, bu endüstrinin merkezi olarak görülüyor; üretim tesislerinin çoğu burada bulunuyor. Bakanlık, üreticilerden ikisinin ürünlerini büyük süpermarket zincirleri aracılığıyla dağıttığını söylüyor.
Türkiye’nin imajına verilen zarar
Endüstri alarmda. Üreticiler, Türkiye’nin uluslararası pazardaki itibarının önemli ölçüde zarar göreceğinden veya zarar gördüğünden korkuyor. Sahte bal üreticilerine devlet müdahalesi, daha sıkı düzenlemeler ve caydırıcı cezalar istiyorlar.
Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin, Tarım Bakanlığı’nı sorumlu tutuyor. Daha fazla denetim ve daha yüksek cezalar görmek istiyor.
“Sorun düzenleme eksikliği. Arıcılarımız öfkeli ve neden bunu durdurmak için bir şey yapmadığımızı soruyorlar. Ancak denetleme yetkimiz yok,” dedi Şahin DW’ye. “Sokak satıcılarına ballarının gerçek olup olmadığını bile sormama izin verilmiyor.”

Şapkası, peçesi ve kalın bir ceketi olan ancak başka koruyucu giysisi olmayan bir arıcı, bir çimen parçasındaki iki sıra kovandan biriyle ilgileniyor. Şapkası, peçesi ve kalın bir ceketi olan ancak başka koruyucu giysisi olmayan bir arıcı, bir çimen parçasındaki iki sıra kovandan biriyle ilgileniyor. Türk arıcıları, sahte bal üreticilerinin ürünlerinin itibarını zedelediğinden endişe ediyorResim: YASIN AKGÜL/AFP
Bu yıl Uluslararası Arıcılar Dernekleri Federasyonu’nun bir toplantısı Türkiye’de yapılacak. Şahin, uluslararası ortaklarıyla yakın temas halinde olduklarını söylüyor.
“Dünyanın diğer yerlerinde olduğu gibi Türkiye’de de sahte bal var. Bunu inkar edemeyiz. Ancak Türkiye’nin sahte bal cenneti olarak bilinmesini istemiyoruz. Bunu kabul etmeyeceğiz,” diye ısrar etti Şahin.

“Çin ve Avrupa’da da sahte bal var”
Sahte balın yalnızca Türkiye’ye özgü bir sorun olmadığını, sektörde yer alanlar vurguluyor.
Ülkenin önde gelen bal üreticilerinden biri olan Anavarza Bal’ın genel müdürü Can Sezen, “Çin ve Avrupa’da da sahte bal var,” dedi. “Sadece Türkiye’yi etkilediğini iddia etmek haksızlık olur. Bununla birlikte, Türkler bu konularda özellikle yaratıcıdır.”
Sahte bal üreticileri, devlet yetkililerinin denetim emri verdiği zamanı yakından izliyor, dedi Sezen ve ardından üretimi hedefli bir şekilde azaltıyorlar.
Yanlış arıları kurtarıyoruz
“Bu ürünleri her süpermarkette bulabilirsiniz. Bakanlık tarafından yayınlanan listeler gibi ifşalar devam etmeli. Halkımızın bu sahte ürünlerden haberdar olması gerekiyor,” dedi Sezen.
Sahte baldaki artışın önemli bir nedeni Türkiye’nin ekonomik durumu. Sahte bal, gerçek balın sadece beşte biri kadar maliyetli ve Türkiye’de kilogramı yaklaşık 1,60 avroya satılıyor.
Gerçek balın fiyatı kilosu 8 avroya kadar çıkabiliyor.
Sahte ürün birçok tüketici için daha uygun fiyatlı, yüksek enflasyon zamanlarında önemli bir husus.
Yorum gönder